Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A karácsony a legfontosabb ünnepünk

Meg kell adni az ünnepnek a módját

Egy kedves amerikai vígjátékban két szomszéd azon versenyzik, hogy melyikük tudja látványosabb fényözönbe borítani a házát karácsonykor. Persze, a nagyzási hóbortnak nagy nyögés lesz a vége, és a mese végén a tanulságot is levonhatjuk: a karácsony szellemét, a szeretet meleg lángját kell őrizni, nincs szükség a látványos magamutogatásra. 

Azért abban is van valami igazság, hogy egy ünnepnek meg kall adni a módját, és a karácsony a legfontosabb ünnepünk. Nincs olyan magyar család, amelyik ne ünnepelné meg. Az ünnepi asztal, a karácsonyfa és az ünnepi díszek varázslatos hangulatot teremthetnek. A fa alatt díszcsomagolásban várják az ajándékok a tulajdonosukat, az asztalon pedig ott gőzölögnek a hagyományos finomságok, a halászlé, a rántott ponty és a kihagyhatatlan bejgli. A lakást is ennek megfelelően karácsonyi díszbe öltöztetjük, ami időt, türelmet és jó ízlést kíván.  

Egy különleges szín a trendben

Mondani sem kell, hogy egy akkora eseménynek, amely átöleli a glóbuszunkat, hatalmas piaca van, és ha piaca van, akkor annak divatja is megjelenik. Hihetetlennek tűnhet, de már az év elején, februárban megtartják Frankfurtban azt a nagy nemzetközi vásárt, amely kifejezetten a karácsony a témája, s ilyenkor a gyártók a nagy dizájnerekkel összefogva bemutatják azokat a kollekciókat, amelyek meghatározzák az év karácsonyi trendjét. Ehhez járul még hozzá, hogy az amerikai óriásvállalat, a Pantone, amely alapján meghatározták a színárnyalatok kódját, ugyancsak bejelenti az év színét, s ezt a karácsonyi forgalmazóknak is tanácsos figyelembe venniük. 

Az év színe a magenta lett, amely a vörös, a rózsaszín és a fukszia árnyalatainak egyfajta keveréke, kicsit a lilába menő árnyalat. Ez a szín a karácsonyi díszeken is felbukkan.

Az év színe a magenta lett, amely a vörös, a rózsaszín és a fukszia árnyalatainak egyfajta keveréke, kicsit a lilába menő árnyalat. Ez a szín a karácsonyi díszeken is felbukkan, s nem csak a fenyőfán, hanem az abroszon, a textíliákon, az egyéb kiegészítőkön, sőt a gyertyákon is. Nem könnyű ezzel a színnel bánni, mert meg kell hozzá találni a megfelelő színpárt. Ellenkező esetben szörnyű eredményre juthatunk, s ha csak a magenta uralkodik, akkor egyfajta Barbie-élményt kapunk, ami nem passzol ehhez a családi ünnephez. Elsősorban a pasztellszínekkel lehet jó párosítást kialakítani, és tökéletes eredményre juthatunk, ráadásul nagyon trendik leszünk.  

Fő trend a természetesség

A karácsonyi hangulathoz a harmóniára kell törekedni. Fontos, hogy a karácsonyfa, az ünnepi asztal, a nappali és/vagy az étkező azonos arculatot hordozzon. Ilyenformán a tervezés is kötelező feladat. Meg kell határoznunk a fő színeket és a formavilágot. A forma esetében el kell döntenünk, hogy a gömbölyűre vagy a geometrikusra tesszük le a voksunkat. Ma már a karácsonyfán sem kell kötelezően gömböknek kell lógniuk, el lehet rugaszkodni ettől a hagyományos formától. 

A lakberendezésben a fő trend a természetes és megújuló anyagok használatát favorizálja. Ennek megfelelően a saját készítésű díszek használata igazán aktuálisnak mondható. Ilyenkor egyfajta natúr színvilágot kell megkomponálnunk, s az anyagok kiválasztása is ehhez igazodik. A parafa, a juta, a fű, a kéreg, a toboz, a szárított növények és bogyók, de még a márvány vagy a fém is a maga természetes formájában jelenik meg díszek és dekoráció formájában. Ezek az anyagok a maguk textúrájában öltenek testet, s így a látvány mellett a tapintás is főszerephez jut a díszbe öltöztetésnél.

Karácsony - természetes dekorációk

A különböző kézműves díszek, például egy rézből öntött rénszarvas, egy acélból hajlított, festett Mikulás szán, egy porcelánból kiöntött angyalka nagyon passzol ehhez a környezethez. Az ünnepi asztalon a réz vagy porcelán gyertyatartó központi szerephez juthat, s az étkészletnek és a szövetszalvétának is ehhez a tendenciához kell hasonulnia. A naturális stílushoz a meleg műfények mellé feltétlenül rendelnünk kell gyertyalángokat is. Ha még a kandallóban is ropog a tűz, akkor tökéletesen megragadtuk egy erdő mélyi karácsony hangulatát.     

Stílusok kedvelőinek 

Az a tapasztalatom, hogy a háziasszonyok sosem szeretik megismételni az előző évi karácsony dekorációt. Ez az oka annak, hogy a díszek, lámpafüzérek, gyertyák szép számban halmozódnak fel, s néhány év alatt több kollekcióra való lesz belőlük. A legspórolósabb megoldás, ha elővesszük a régi kreációkat, és ízlésesen válogatva valami újat hozunk ki belőlük. Gyakran fordul elő, hogy a korábbi díszek egyike-másika tönkremegy, és esetleg nem is lehet könnyen pótolni a hiányzó darabokat. Nem kell kétségbeesni, hiszen a sok díszből egy különleges színvilágot tudunk kialakítani. Alapvetően csak a formára kell ügyelni, hogy az egységes legyen. 

Vannak klasszikus és mostanság nagyon menő stílusok. Kezdjük mindjárt egy nagyon hagyományossal, amely a skandináv kultúrából érkezett meg hozzánk. Ennél a stílusnál a fehér dominál még a lámpafüzér esetében is. A fehér és a fenyő zöldje kitűnő kombináció, és nagyon könnyen lehet vele díszíteni. A fehér, mivel semleges szín, gyakorlatilag minden színnel párba állítható. Ha tehát valaki kicsit bizonytalan, akkor kezdje a fehérrel. 

A skót dekorációs stílus az utóbbi időben nagyon divatba jött, ami a tartannak, azaz a skót szoknya színének is köszönhető. A színkombináció ugyanis a piros-zöld, ami egy hagyományosnak mondható karácsonyi párosítás, viszont a kockás minta miatt mégis eltér a szokványostól. Azért is lett egyre kedveltebb ez a stílus, mert viszonylag könnyű beszerezni hozzá a skót mintás terítéket, szalvétát, vagy annak gyűrűjét, valamint az asztali futókat és a terítőt is. 

A nemesfémek színei sem fognak sosem kimenni a divatból, hiszen az arany és az ezüst mindig szóba jöhet karácsony idején, különösen, ha glamour hangulatot akarunk teremteni. A 2023-as évben ehhez a két árnyalathoz csatlakozik a platina és a bronz, ami tulajdonképpen az arany és ezüst pasztell árnyalata. Az aranyhoz és a bronzhoz a meleg sárga, míg az ezüsthöz és a platinához a hideg, fehér fények passzolnak leginkább. 

Különleges formációk

Az egyik stílustervező iroda hangulatcsomagokat állított össze, amelyeket a frankfurti vásáron ismertetett. Három meghatározó formáció bontakozott ki, és aki nagyon trendi akar lenni, annak érdemes elmerülnie ezek titkaiban. Soroljuk fel röviden az említett profilokat karácsonyi cikkünkben. 

Az „Ismeretlen szépség, a rendhagyó és kecses” formáció a fémhatásokra, a gyöngyház fényekre, a tükrösen csillogó felületekre épül. A kézműves kidolgozottság ezeknél a díszeknél karöltve jár digitális nyomtatás technikájával, így egészen különleges és valóban rendhagyó díszek készülnek el. A „Megnyugtató természet, óvatos és kellemes” csomagban a növényi és a földdel kapcsolatos díszek viszik a prímet, ahol teljesen elmosódik a kézművesség és a technológia határvonala. Az anyagok és minták a természetből vett struktúrákat követik. Az „Időtálló ötletek, szenvedély és értelem” formációban a geometriai formák érvényesülnek, némileg eltávolodva a hagyományoktól. A formákhoz kapcsolódó díszek élénk, energikus színeket öltenek, amelyben együtt bukkanhat fel például a lila és az okker sárga.   

Nem nélkülözhető apróságok  

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a karácsonyba öltöztetés már az otthonunkon kívül elkezdődik. A kertes házban élők közül sokan helyeznek el fényfüzéreket az udvaron álló fenyőfán, de fénydíszeket kaphat az erkély szegélye, s egy-egy kis gömbégő vagy cotton ball kerülhet díszes befőttesüvegbe, amit bárhol elhelyezhetünk. 

A bejárati ajtó sem lehet meg ajtódísz nélkül, s amennyiben egységes stílus várja a vendéget, akkor ennek a dísznek is passzolnia kell a stílushoz. Ilyenkor a jól védett, kétlakásos társasházakban egész kis díszletet lehet építeni a fordulóba, persze úgy, hogy a közlekedést ne akadályozza meg. A fények játékáról se feledkezzünk el, hiszen ma már olyan energiatakarékos LED-csíkokat lehet kapni, amellyel az egész lakást díszfénybe boríthatjuk. 

Minden kedves partnerünknek és vásárlónknak, áldott és nagyon boldog karácsonyt kívánunk!