Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Magyarországon a lakberendező iránti igény csak néhány évtizeddel ezelőtt élénkült meg.

Kivívott presztízs

Magyarországon a lakberendezők iránti igény csak néhány évtizeddel ezelőtt élénkült meg. Ennek elsősorban történelmi okai vannak. A hazai bútorgyártással foglalkozó cikkünk is rávilágít arra, hogy az úgynevezett szocializmus hosszú évtizedei alatt nagyon egysíkú tömegtermelés folyt, és ez a lakáskultúra minden területére egyaránt igaz. 

Az ország lakossága jelentősen el volt zárva a világtól, és csak a múlt század nyolcvanas éveiben kezdődött meg egyfajta nyitás. Ekkor jelentek meg az újságárusok standjain olyan magazinok, amik a lakások tervezett berendezésével foglalkoztak. Ezek a folyóiratok nagyon népszerűek voltak, a színes fotókon látható szép házak, stílusos otthonok sokakat megigéztek. Persze a hiánygazdaság idején a legtöbben a gyönyörködésen kívül messzebb nem juthattak. 

Nem véletlen tehát, hogy lakberendezőkre sem volt szükség. Az akkor már felnőtt korosztály számára ma is furcsának tűnik, hogy valaki azért fizet, hogy a „bútorait átmozgassák” a lakásban. Nem tudják, hogy milyen összetett ismereteket követel meg ez a hivatás, s milyen nagy támogatást jelent a tevékenységük azoknak, akik egy igazán stílusos és kedvükre való otthont akarnak megvalósítani. A szakma korunkra kivívta a presztízsét. 

Tervezéstől a kivitelezésig

Ma már nem okoz nehézséget lakberendezőre találni, elég csak az interneten böngészni. Persze az igazán profi és megbízható szakember megtalálása továbbra is komoly kihívás. A jó lakberendező már a ház vagy lakás tervezésének első fázisában is támogatást nyújthat, és az építkezés vagy felújítás valamennyi szakaszában számíthatunk a szaktudására.

A legjobb lakberendezőknek önálló irodájuk van, nagy kapacitással dolgoznak.

A legjobb lakberendezőknek önálló irodájuk van, nagy kapacitással dolgoznak. Azok sem magányos vadászok, akik egyéni vállalkozóként tevékenykednek. Munkájuk során esetenként együtt kell működniük más szakemberekkel is. A legtöbbször statikus építészekkel, belsőépítészekkel, elektromos tervezőkkel, gépészeti tervezőkkel, szakági tervezőkkel kerülnek kapcsolatba. Ezekből a munka során keletkezett kapcsolatokból rendszerint laza társulások jönnek létre, a különböző szakemberek egymást ajánlják. Nagyon kényelmes tud lenni, ha nem nekünk kell ezek után a szakemberek után kajtatni, hanem a kiválasztott lakberendezőnk hozza magával őket a portfóliójában. 

A profi lakberendező nemcsak a tervezést végzi el, hanem besegít a beszerzésben is. Gondolhatnánk, hogy ezt magunk is el tudjuk végezni, de egy komplex tervet nem könnyű megvalósítani úgy, hogy annak minden darabját nekünk kell valahonnan beszereznünk. Ez egy rendkívül időigényes, fáradságos és sok kudarccal terhelt feladat. A profi lakberendezőnek azonban már rég megvannak azok a forrásai, ahonnan – akár jelentős kedvezménnyel is – beszerezhetőek a tervben lefektetett bútorok, kiegészítők, dísztárgyak, valamint ismeri azokat a mestereket, akik az egyedi megoldásokat ki tudják vitelezni belátható időn beül.      

Hogyan dolgozik a profi lakberendező?

Amikor megérkezik a lakberendező, egy részletes igényfelméréssel kezd. Alapvető, hogy megismerje a megrendelőjének helyzetét, igényeit, elképzeléseit és felmérje az adott ingatlant, hogy az elhangzottak és a vevő élethelyzete alapján mi az, ami megvalósítható. Kicsit olyannak kell lennie, mint egy gyóntató papnak, mert a lakberendező nemcsak a látványért felel, de a funkciókért is. Ahhoz, hogy a vevő elégedett legyen, mindennek a helyén kell lennie, igazodva a megrendelő életviteléhez, családi körülményeihez, ami tükrözi a személyiségét. Az így készült tervezési program a főbb irányokat foglalja magába.

Amikor megérkezik a lakberendező, egy részletes igényfelméréssel kezd.

Ezután következik az ingatlan felmérése a funkcionalitás és a térkihasználás szempontjai alapján. Ennek végeredménye egy felmérési alaprajz, amelyre a későbbi vázlattervek épülnek. A vázlattervek elsősorban a lakás beosztását, funkcionális elrendezését tartalmazzák. Amennyiben a megrendelő elégedett, akkor áll össze a végleges alaprajz és berendezési terv. Ilyenkor kerül elő a lakberendezők gyakran használt eszköze, a Moodboard hangulati tábla. Ma már a Moodboard elsősorban számítógépes szoftvereken működik, így egy laptopon is szemléletesen bemutathatóak a stílusok, színek, hangulatok. Egyfajta montázs ez, ami érzékelteti a megvalósuló projekt koncepcióját. Az igényes megrendelők szeretnek komplett képet kapni a projektről. Ekkor a lakberendező 3D-s látványterveket készít, akár fotószerű élethűséggel. Igényeknek megfelelően készülhet teljes bevásárlólista is a beszerzendő anyagokról, bútorokról, kiegészítőkről, textíliákról, dísztárgyakról. 

A projekt során készülhetnek részlettervek is – a belsőépítésszel együttműködve mozgathatóak át a falak, változtathatóak meg az épület terei, a gépészeti szakemberrel újragondolható a vezetékek helye és elosztása. A lakás világítása is önálló tervezést igényelhet, hiszen tudjuk, hogy a fények egyfajta díszei a lakásnak a fő funkció mellett. A lakberendező a burkolóanyagoktól az egyedi bútortervekig számos részlettervet készíthet. A már említett beszerzési támogatás mellett felkérhetjük arra is, hogy már a kivitelezés során legyen koordinátor, ellenőrizze a folyamatokat, ha kell, javasoljon korrekciót.  Nem elhanyagolható, hogy a profi lakberendező optimalizálni tudja a költségeket és pontos költségvetéssel tud előállni. Senki sem szereti, ha a tervezetthez képest a projekt során újabb és újabb költségek merülnek fel, amik nemcsak a pénztárcát apasztják, de meghosszabbítják a kivitelezés idejét is. 

Az interneten nagyon sok lakberendező honlapjával találkozhatunk.

A lakberendező kiválasztása         

Az interneten nagyon sok lakberendező honlapjával találkozhatunk. A nagy választék jó dolog, de ebből fakadhat a bőség zavara is. Mindenesetre megkönnyíti a dolgunkat, hogy a komoly lakberendezők gazdag referenciáit nyugodtan tanulmányozhatjuk. Ízlések és pofonok, mint tudjuk, különbözőek. A lakberendezőknek is van egyfajta kézjegyük még akkor is, ha szinte minden stílusban otthonosan mozognak. 

A referencia tulajdonképpen egyfajta szakmai előélet, minél gazdagabb, annál jobb. Az még jobb tud lenni, ha a lakberendezőt referencia értékű ismerőseink is szívesen ajánlják, különösen jó helyzetben van az, aki élőben is meg tudja nézni egy munkáját, és a megrendelőjével is el tud beszélgetni. Mindamellett a személyes találkozás és az akkor szerzett benyomások döntőek lehetnek. Olyan szakembert kell választani, akivel gyorsan megtaláljuk a hangot, hiszen egy hosszú ideig tartó projektben veszünk majd vele együtt részt. Nem mindegy, hogy alakul majd a munkakapcsolat. 

Mivel az otthonunkról van szó, azaz arról a helyről, ahol sokáig fogunk sok időt eltölteni, nem szabad az árnak a döntő tényezőnek lenni. Erre a területre is igaz a mondás, hogy olcsó húsnak, híg a leve. Ami elsőre olcsónak látszik, abból lehet még a legdrágább projekt is, ha elégedetlenek leszünk a végeredménnyel, ha elhúzódnak a munkálatok, vagy vissza kell fejteni egy tervezési szakaszt, mert a dolgok rossz irányba fordultak. 

A fentiek alapján elmondható, hogy a lakberendező olyan támogatást nyújthat, ami örömmé teszi a tervezést, s aminek a pazar végeredményét még évtizedekig élvezhetjük. Egy tökéletes otthon pedig mindig megéri a ráfordított energiát és pénzt. Egy jó lakberendező szuper befektetéssé válhat.