Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A meleg burkolóanyagok közül kétségkívül a laminált padló a legnépszerűbb ma Magyarországon.

Burkolatok az innováció sodrában

A technológiai forradalom korszakában élünk, egy olyan korban, amikor fókuszba került a fenntarthatóság, az újrahasznosíthatóság, az energiahatékonyság és a természetes anyagok használatának elsődlegessége. A klímaválság ténye szinte minden iparágban változásokat indukált. Kis túlzással azt lehetne mondani, hogy egy újabb technológiai ugrás küszöbéhez értünk.

A mindennapi eszközökben, használati tárgyakban az elektromos autótól a napelemig tetten érhető a fordulat, és így van ez például a burkolatoknál is. Néhány évtizede még a parketta és a mázas csempe volt a meghatározó, mára annyiféle burkoló anyaggal találkozhatunk, hogy nem is tudunk lépést tartani a kínálattal. Az új anyagok és kapcsolódó technikáknak akkora a tárháza, hogy ebben a cikkben csak a szemléltetés lehet a cél, vagy ahogy mondani szokták, a teljesség igénye nélkül nézünk körül az új termékek piacán.     

Eldobott műanyagból természetbarát kültéri innovatív burkolatok

Kezdjük mindjárt a műanyag problémájával. Az elmúlt 80 évben a világ elképesztő mennyiséget állított elő belőle. Úgy tűnt ez egy folyamatosan előállítható, problémamentes és praktikus anyaga az emberiségnek. Mára kiderült, hogy több a baj vele, mint gondolnánk. A tudósok, műszaki szakemberek folyamatosan keresik a módját, hogyan lehetne újrahasznosítani a műanyagot lehetőleg úgy, hogy ahhoz minél kevesebb energiára legyen szükség. 

Az egyik vállalat újrahasznosított műanyagból gyártja masszív, időtálló térburkolatát, amelyiknek alapvető tulajdonsága, hogy nagy a vízáteresztő képessége. A termék képes megszilárdítani a zöldfelületeket, miközben a fákat is védelmezi. Városi környezetben ugyanis gyakran előfordul, hogy az aszfalttal vagy betonnal körülvett fa gyökerei a nagy nyomástól, a gyökér terjeszkedésének hiányától elhalnak. Az innovatív burkolóanyagnak azonban nincs ilyen terhelése, még azoknak a típusoknak sem, amiket betonkockás elemekkel kombinálnak. Tájvédelmi övezetekben alaprétegként is megállja a helyét ez a burkolóanyag, miközben biztosítja az apró, szemcsés szennyeződések és szénhidrogének megfogását. Ez a szűrőképesség pedig lehetővé teszi a mikroorganizmusoknak, hogy a szennyezőanyagot lebontsák, mielőtt a talaj mélyebb rétegeibe kerülne. Így válik egy korábban természetkárosító anyag hasznos, speciális és természetbarát kültéri burkolóvá, amelynek rácsozatából a fű is ki tud növekedni.      

Vízállóság mindenek felett

A beltéri burkolatoknál nagyon sokáig az volt az alapvető különbség, hogy melyiket lehetett vizes helyiségben lerakni. A fürdőszobában a csempe és a kőpadló dívott nagyon sokáig. A természetes hatású vagy éppen természetes, fa alapanyagú burkolókat itt nagyon sokáig nem lehetett használni. A trendek azonban kikényszerítették a gyártóktól, hogy készítsenek olyan fára alapozott burkolókat, amik képesek ellenállni a víznek és a párának. 

A vízálló laminált és vinyl padlók már több nemzedékre tekinthetnek vissza, s egyre kompaktabb termékcsaládok jelennek meg a piacon. Innovatív burkolatok.

A vízálló laminált és vinyl padlók már több nemzedékre tekinthetnek vissza, s egyre kompaktabb termékcsaládok jelennek meg a piacon. Megjelentek azután a vízálló falpanelek, valamint a 3D mozaik falmatricák. Ezek a vízálló burkolóanyagok hatalmas pezsgést hoztak a fürdőszobadivatba. Tulajdonképpen nincs olyan szín, textúra és minta, ami ne kerülhetne be a korábban csak csempével burkolt helyiségbe. A csúcstermékek közé tartoznak korunkban az SPC falburkolatok. Az angol rövidítés magyar fordítása szerint, ezek ásványi polimer kompozit alapra épülnek. Vízállóságuk miatt bárhová telepíthetőek. Előnyös tulajdonsága, hogy könnyű, ezért gyorsan és egyszerűen felszerelhető még oda is, ahová már csempét is raktak. Simán felrakható gipszkarton, OSB lap, vakolat vagy beton fölé is. A felrakása jelentősen kisebb kosszal jár. 

Ezek a kompozitok szinte mindent kibírnak. Nem árt nekik az UV-sugárzás, kopás-, ütés- és karcolás állóak, mindamellett égésgátló termékek is. Felületi tapintásuk is kellemes. A 2024-es évben az a trend, hogy a nagyon látványosan kidolgozott lapokat egy-egy kiemelt helyre teszik fel a felhasználók. Általában a nappali, az étkező fő falára kerülnek fel ezek az innovatív burkolatok. 

Mikrocement         

Ez a spanyol innováció 15 évvel ezelőtt kezdte meg a pályafutását, és kifejezetten a fürdőszobában tarol. A mikrocement nagyon finom szemcséjű cementből és kavicsból, valamint gyantából és a színező pigmentekből tevődik össze. Közvetlenül a meglévő bevonatra helyezik anélkül, hogy azt lebontanák. Így nem is keletkezik törmelék. 

Mondani sem kell, hogy szerkezete és anyaga miatt tökéletesen vízálló, ráadásul olyan kiváló tapadással rendelkezik, hogy még a csempéken is biztosan rögzül. Újabban nagyon divatosak lettek a mikrocement mosdók, de felhasználják zuhanytálcáknál és kádaknál is. Sőt, manapság a falak és a padló burkolása mellett fürdőszobai bútorokra is felkerülhet. Nagy előnye, hogy lerakásához nem kell fugázni, így nagyon egyszerűen takarítható, mert egy homogén és nagyon sima felületet kapunk. A simaság utat enged a természetes fénynek, és a fehér mikrocementtel bevont helyiségnek különleges ragyogást tud kölcsönözni. Nagy simasága ellenére azonban egyáltalán nem csúszik, így elkerülhetőek a házi balesetek. 

Újabban nagyon divatosak lettek a mikrocement mosdók, de felhasználják zuhanytálcáknál és kádaknál is. Innovatív burkolatok.

Ultravékony innovatív burkolatok         

Gondolhatnánk, hogy amennyiben egy nagyon vékony burkolóanyagról beszélünk, az csak valamilyen műanyag lehet. A mindössze 0,5-2 milliméter vékony burkoló palából készült kőfurnér. Ezt a megdöbbentő vékonyságot speciális technikával érik el. 

A pala réteges felépítésű, az évezredek során képződik, így tulajdonképpen a legfinomabb rétegeket lehet lehántani róla, ami azonban nem egyszerű dolog. A palát a természetes törésvonala mentén fejtik ki, majd kézzel hasítják palalapokká. A nagyjából 1-2 centiméteres rétegeket hőizolációs szétválasztással teszik olyan vékonnyá, hogy az egyes elemekről már palafurnérként beszélhetünk. A termék egyik oldala pala, ám a másik oldalát megerősítik. A megerősítő anyag a funkciónak megfelelően lehet áttetsző üvegszál, műgyanta vagy valamilyen természetes rost. Az eredmény egy nagyon látványos, könnyű és tartós, valamint nagyon rugalmas, akár hajlítható burkoló anyag.

Beltérben falburkolatként, ajtó és bútor burkolóként használják, de kandallókat is be szoktak vele burkolni. Olykor egyszerűen dekorációs szerepet tölt be egy-egy falrészen elhelyezve. Kültéren lábazatra, homlokzatra, támfalakra teszik, de láthatunk belőle kerítésburkolati megoldást is. 

A hasított pala sajátossága, hogy az egyes elemek színben és árnyalatban eltérnek egymástól, ezért vegyesen szoktak vele burkolni, de ebben a változatosságban rejlik az anyag szépsége is.    

Trendek az innováció hatására 

Nem véletlen, hogy az izgalmas, innovatív burkolatok megjelenése miatt egyfajta makrotrend alakult ki, és minden évben vannak olyan anyagok, színek, árnyalatok vagy textúrák, amelyek nagyon divatosnak számítanak. 

Ebben az esztendőben négy ilyen trendet vázoltak fel a szakértők. A Jewel stones a csodás kvarcitra és onyxra épít. Ilyen fényes kövek jelentik ma a kortárs belsőépítészet ünnepelt burkolatait. Nem lepődhetünk meg a biofil dizájnok előretörésén sem, amelyek az esztétikum mellett a természet és az életterek összekapcsolását tekintik elsődleges szempontnak. A Solid colors az intenzív színek, és a lágyság harmóniáját hivatottak közvetíteni, míg a Rammed earth a textúrára épít, amely a rétegelt döngölt föld illúzióját hívja be az otthonokba. Ezek a trendek nem születhettek volna meg az innovátorok által felfedezett és megkreált termékek nélkül. 

A jövőben sem lesz könnyű a burkolók és a vásárlók dolga, mert felgyorsult ezen a területen is a fejlesztés, s egyre több és egyre látványosabb burkolóanyagokkal találkozhatunk a piacon.

A Rammed earth a textúrára épít, amely a rétegelt döngölt föld illúzióját hívja be az otthonokba.