Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A napelemes technológia egyre elterjedtebb, de még mindig újnak mondható.

Égi energia nyomában

A technológiai forradalom új szakaszába léptünk, megkezdődött a zöld időszak. Az ipari forradalom minden vívmánya mellett a nyakunkra hozta a vele járó bajokat, amelyek globális méretűre növekedtek. A fosszilis energiák felhasználása és a zöldterületek letarolása klímaválságot eredményezett, amelyhez hozzájárul az olaj és gázkészletek apadása, ami rendkívül drágává teszi ezeket az energiahordozókat. Ezek a készletek ráadásul politikailag forró területeken helyezkednek el, ami instabillá teszi a világgazdaságot. 

Egyszerűen nincs más választásunk, mint új energiaforrások után nézni, s lehetőleg olyat felhasználni, ami nem károsítja a környezetet, bőséges és mindenki számára rendelkezésre áll. A legolcsóbb megoldás az, ha a leghatalmasabb fúziós erőműből kölcsönözzük, azaz a Napból. Igaz ugyan, hogy a csillagunk nem mindenhol ragyog egyformán, és a Föld forgása miatt nem mindig kölcsönöz energiát, de a korszerű napelem már nagyon hatékonyan tudja befogni a napsugarakat. Amennyiben ezt az energiát tárolni is képesek leszünk, akkor az olajra alapult gazdaságnak a finisébe érhetünk. 

A napelemes technológia egyre elterjedtebb, de még mindig újnak mondható, ezért érdemes feltérképezni annak műszaki hátterét és lehetőségeit, mert az erre való átállás csak most indul be igazán.      

Mit kell tudni a napelemekről?

Valószínűleg a napelem kapcsán a legtöbbünknek a panelek jutnak az eszünkbe, holott egy komplex rendszerről beszélünk, ezért célszerű megismerkedni alapvető egységeivel. Az egyik ilyen egység persze az a panel, amit elemnek hívunk. Szükség van azután egy áramátalakítóra, ami irányítja is az energia útját. Ezt hívják inverternek. Ez a két fő egység, de természetesen számos szerelékre van szükség az elemek rögzítéséhez és védelméhez.

Valószínűleg a napelemek kapcsán a legtöbbünknek a panelek jutnak az eszünkbe, holott egy komplex rendszerről beszélünk.

Lássuk, mit érdemes tudni az elemekről. A piacon ma két nagy termékcsoport található, attól függően, hogy az adott földrajzi környezetet mennyire intenzíven éri a nap. Az úgynevezett polikristályos elemeket a napfényben szegény területek számára gyártják, kisebb a hatékonysága, ugyanakkor olcsóbb is. A monokristályos napelemek a fényben bővelkedő területekre tökéletesek, nagy hatékonysággal termelik az energiát, viszont magasabb az áruk. Magyarország tulajdonképpen a két véglet között helyezkedik el fényenergia dolgában, így mindkét típus megfelelő lehet. Elsősorban a benapozási lehetőségek lehetnek mérvadóak a választásban. 

A vásárláskor mindenféleképpen a minőségre menjünk rá! Ne feledjük, hogy egy sokmilliós beruházásba vágunk bele, és az a minimum elvárásunk, hogy a rendszer 20-30 évig üzemeljen. A legújabb termékek már megindultak az okosodás útján, ami azt jelenti, hogy a rendszer folyamatosan figyeli az egyes napelemek kapacitását, és mindig az optimálisra állítja a termelést. Ezek a rendszerek már annyira rugalmasak, hogy igény szerint új panelek kapcsolhatók a már meglévő egységekhez. Szinte évről évre növekszik az elemek kapacitása, és várhatóan ez a jövőben csak fokozódni fog. 

Mit tud az inverter?      

Nagyon komoly egysége a napelemes rendszereknek az inverter, amely az elemek által összegyűjtött egyenáramot alakítja át váltóárammá, amit a háztartások használnak. Ez az egység hivatott megteremteni a kapcsolatot az áramszolgáltatóval is, hiszen a jól működő napelemes konglomerátumok azok, ahol az egyes háztartások a többlet energiát fel tudják tölteni egy nagy központi hálózatba, majd a téli időben a korábbi feltöltéseiket le tudják hívni. Az így működő rendszerek nemcsak innovatívok, de nagyon ösztönzők is, hiszen egy olyan energiakör jön létre, amelyben a lehető legolcsóbban lehet energiához jutni. 

Napelem, inverter

A fentiekből talán az is kiderül, hogy a napelemes rendszerek nem folyamatosan és egységesen üzemelő rendszerek, ezért nem tudnak mindig ugyanannyi energiát termelni. Az áramszolgáltató felé tudunk feltölteni, ha sok energia gyűlik fel, míg napszegény időkben ebből a felgyűlt tartalékból hívhatunk le energiát.  Természetesen ennél az egységnél is fontos a minőség, és az okos napelem rendszereknél az inverter a figyelő egység. A normál inverterek mindig a legkevesebb energiát termelő panelekhez igazodnak, míg az okos rendszernél az inverter minden egyes panelhez kapcsolódik, nem igazodik az alacsony panel teljesítményéhez. 

Az inverter választása nagyon komoly megfontolásokat igényel, ugyanis azt kell megbecsülnünk, hogy a belátható jövőben mekkora lesz a háztartásunk energiaigénye. A piacon most egyfázisos és háromfázisos típusok kaphatók. Az egyfázisos olcsóbb, de a maximum kapacitása 2,5 kW, míg a háromfázisosok közül kapható olyan, amelyik 50 kW-os. Amennyiben alacsony kapacitáson élünk, nincs nagy családunk, akkor elegendő lehet az egyfázis is, de az elektromos eszközök egyre nagyobb száma, valamint az elektromos autók növekvő piaca miatt talán okosabb a nagy kapacitás felé fordulni még akkor is, ha az többe kerül és egyelőre még kihasználatlan. 

Egyéb technikai tudnivalók       

 Nem szabad elfelejtenünk, hogy a legtöbb napelem a házak tetejére kerül fel, ami azt jelenti, hogy jelentősen megterheli azt. Mielőtt tehát bármit a tetőre szereltetnénk, meg kell győződni róla, hogy a szerkezet stabil. Amennyiben a tetőszerkezet gyenge, a gerendák korhadtak, akkor előbb azt kell kijavítani, mert a felszerelt elemek súlya hamarosan renoválást hozna magával, amihez a rendszert is le kellene bontani. 

Nagyon fontos az is, hogy hol helyezkedik el az az épület, amelyre napelemes rendszert akarunk telepíteni. Még az is előfordulhat, hogy olyan kevés a benapozási idő, hogy nem érdemes belevágni a dologba. Az elektromos mérőhelyet is fel kell méretni egy szakemberrel, hogy a bekötésre váró rendszernek megfelel-e. 

Napelem tetőn.

Jöhet a szakember

Amikor ezekkel az előkészületekkel megvagyunk, akkor jöhet az árajánlatkérés. Ennél a fázisnál is oda kell figyelni néhány apróságnak tűnő, de nem jelentéktelen dologra. Azt talán mondani sem kell, hogy ne egy ajánlatot kérjünk be, hanem minimum hármat. Okos dolog, ha előbb szétnézünk a referenciák között. Manapság már az internet segítségével ez nem is olyan boszorkányság. Az árajánlatban figyelni kell arra, hogy az adott vállalkozó beletette-e a napelem panelek tartószerkezetének és felszerelésének árát. Gyakran előfordul, hogy ez a tétel nem tartalmazza az ajánlatot, így olcsóbb a kalkuláció, noha anélkül nem lehet a paneleket a tetőre szerelni. Ugyanez igaz a védelmi berendezésekre, amelyek a mechanikai sérülésektől védik az elemeket. Ne feledjük, egy jégeső bármikor jöhet, egy villámlás túlfeszültséget okozhat. Ezek az eszközök is rendesen megnövelik a rendszer generális költségét. 

Hazánkban eléggé elterjedt, hogy a projekt árának csökkentése érdekében nem kérünk számlát a vállalkozótól, de ezt a napelemes rendszerek esetében nem szabad megtenni. Általában nem is lehet, mert a legtöbb projekt pályázat keretében valósul meg, ahol előfeltétel a számlák bemutatása. Aki pedig pályázaton kívül ruház be a rendszerre, annak azt kell végig gondolnia, hogy egy többmilliós befektetésnél felmerülő hibák esetén milyen garanciára számíthat számlák és garanciaszerződés nélkül. 

Nem vállalkozik egyszerű feladatra az, aki átáll a napelem általi energiafogyasztásra, de ma már nem vitás, hogy belátható időn belül megtérülnek a költségek, és a projekt végén egy zöld energiával működő házat kapunk, aminek azonnal megsokszorozódik az értéke. Amennyiben az állam valós támogatást nyújt a zöld átálláshoz, és megépíti azokat a hálózatokat, amelyek fogadni tudják a plusz energiát, akkor mindenképpen jó üzletet csinálunk a zöld átállással. 

Napelem telepítése.