Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Őszi hangulat - természet

Évszakváltásra felkészülni

Itt van az ősz, itt van újra – írja a költő, és igaza van. Nem is olyan régen még a nyári dekorációról írtam egy cikket, s most már az őszin lehet gondolkodni. Különös dolog, hogy az évszakok változását az ember a hajlékában is szereti megalkotni. A barnába öltözött erdők világában valahogyan disszonánsnak tűnik, ha a lakásunk arculata, színei még mindig a nyarat idézik meg. 

Szerencsések vagyunk, hogy nálunk mind a négy évszak előfordul a maga szépségével és különlegességével. Most ugyan kicsit jobban tartunk a hűvösebb napoktól, mivel már egy rásegítő fűtés is sok pénzbe kerül, de muszáj olykor eltávolodni ettől az anyagias szemponttól, már csak a mentális egészségünk érdekében is. Ehhez tartozik az is, hogy otthonunkat is felkészítjük az évszakváltásra.

Az ősz arcai    

Az ősz egy nagyon látványos évszak, mert minden hónapja más és más. A szeptember eleje még a legtöbbször nyárias a hazánkban. Érnek a kertben a gyümölcsök, duzzadnak a szőlőszemek. Az erdő – ahogy telnek a napok – lassan kabátot vált. Az éjszakák és a hajnalok hűvösebbek lesznek, pára száll a vizek fölött. A napnak azonban még mindig érezni az erejét.

Októberben megérkeznek a hosszú, csendes esők. A nap fénye lágyabb lesz. Ilyenkor a legszebbek az erdők, amelyek tarka színeikkel, és lágy meleggel várják a kirándulókat. Ahogy a hónap végéhez érünk, egyre jobban esik esténként egy csésze forró tea is. 

Novemberben aztán egyszerre lehullanak a fákról a levelek és köd üli meg a zugokat. Megjelenik a dér a csipkebokrokon, virágtalanná válnak a mezők. Az éjszakák egyre hosszabbak és hidegebbek lesznek, a magasabb helyeken lehullik az első hó. 

Nem könnyű ezeket a fázisokat egy otthoni dekorációban megfogni, de persze nem is lehetetlen. Még csak jelentős befektetésre sincs szükség az őszi hangulat megteremtéséhez a lakásunkban. 

Az ősz egy nagyon látványos évszak, mert minden hónapja más és más.

Új színekkel festve   

A fenti alcím természetesen nem jelenti azt, hogy minden évszakban át kell festeni a szobákat. A színeket elsősorban a jól megválasztott textíliákkal, kiegészítőkkel és a fényekkel tudjuk viszonylag könnyedén megváltoztatni. Az őszről sokan gondolják azt, hogy a szürke, holott a legnagyobb részében egészen mély és meleg színek jellemzik: a narancs mellett a sárga különböző árnyalatai, a vörös és a barna, de még autentikus színhasználat a zöld is, valamint annak a mélyebb változatai. 

Amikor tehát őszi hangulat kialakításán dolgozunk, ezekből a színekből kell választani, nem elfelejtve, hogy a kiválasztott alapszín mellé ízlésesen csak egy váltószínt válasszunk. A két szín közül legyen egy domináns. Természetesen a fő szín árnyalataival is nagyon szépen dekorálhatunk. Ha van rá keretünk és kedvünk, akkor mondjuk a nappali kaphat új falszíneket, de a nagyméretű textíliákkal is sokat változtathatunk. Elegendő egy megfelelő színű pléd, amellyel letakarjuk a kanapét, egy hozzá passzoló puha szőnyeg, s máris megadtuk az alapot a nagy, őszi változásokhoz.

Textíliák főszerepben     

A pléddel és szőnyeggel el is jutottunk a textíliákhoz, amelyek főszerepet játszanak az átalakulásban. A nyári könnyű anyagok szezonja véget ért. A légies függönyöket felválthatják a vastagabb szövésűek, a sötétítő függöny pedig önmagában is mélyebb színeket tartalmaz. Talán egy szép, új anyagra még telni fog a családi büdzséből. Nem kell megijedni a mintás anyagtól sem. Érdekes módon a nagy kockás minták a sötétítőn és a takarókon is jól összeilleszthetők a vászonból készült párnahuzatokkal. Az anyagok színe a már fent felsorolt skálából tevődjenek össze, de fontos azok textúrája is. Most már a vastagabb, puha anyagok kerülhetnek elő a szekrényekből. A selyem és a szatén mellett a különböző gyapjú textíliák jutnak főszerephez. 

Az őszi hangulat részei a puha szőnyegek, csaknem minden helyiségben. Nem kell feltétlenül az egész lakást beborítani vele, de egy-egy szép darab kerülhet a kanapé elé, a dohányzóasztal alá. A konyhában előkerülhetnek a vastagabb és sötétebb konyharuhák, a hidegebb napokra vett bögrék, a vastagabb, sötét színű szalvéták, az őszre utaló tányérok. A fali dekoráció is megújulhat – tegyük ki most a falra azt a képet, amely mondjuk egy vadászházat ábrázol a rengetegben. 

A fürdőszobában is sokat tudunk a köpenyekkel, frottír törölközőkkel, a kilépő szőnyegekkel változtatni a hangulaton.  Már egy őszies jegyekkel rendelkező szappan kihelyezése is változtat ennek a helyiségnek a hangulatán. Tegyük ezt a szappant egy kókusz kettévágott héjába, s máris más lesz a fürdőszoba mosdójának az arculata. Egyesek ezt még azzal is megtoldják, hogy tálcákat helyeznek ki, amelyen gyertyák, mécsesek világítanak, és dekorációs elemként felbukkannak rajta csigák, kagylóhéjak vagy éppen korallok darabjai. 

A fürdőszobában is sokat tudunk a köpenyekkel, frottír törölközőkkel, a kilépő szőnyegekkel változtatni a hangulaton. 

A hálószobában lehet a textíliákkal a legnagyobb változást végbe vinni. Már az is nagy változást jelent, hogy előkerülnek a vastagabb paplanok, takarók. Az ágyhuzatok közül pedig azt kell választani, amelyik a leginkább megidézi az őszt. Itt tudunk a takarókkal, plédekkel, a kisszőnyeggel, az éjjeli lámpa ernyőjével, a függönyökkel a legtöbbet változtatni. 

Őszi hangulat – fények és illatok          

Az ősz a napfényben is változást hoz. Lágyabb és melegebb fényekkel érkezik meg a nappal. Ezt követhetjük le az otthonunkban is, amennyiben ilyen fényű égőkre váltunk. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha mellőzzük a nagy, mennyezeti fényt, azaz nem kapcsoljuk fel a csillárokat. Ehelyett inkább kisebb lámpák sorát vetjük be, amelyek megvilágítják a központi tér mellett a sarkokat és zugokat. Az állólámpák használatának ideje is eljött, hiszen ekkor már szeretünk kicsit bekuckózni. A terasz helyett egyre inkább egy kellemes sarkot választunk az olvasáshoz, ahol a kisasztalon elfér egy csésze kávé vagy tea, az idősebbek számára a szemüveg. A kényelmes fotel vagy a hintaszék központi szerephez fog jutni egy ilyen olvasósarokban, de nem lényegtelen az állólámpa meleg fénye sem. 

A fényvarázst fokozhatjuk gyertyákkal és mécsesekkel. Dániában ezekkel a természetes világítókkal csalnak hygge hangulatot az otthonokba. Ami ott működik, az alighanem nálunk is működni fog. Tegyük ki az asztalra a réz gyertyatartót, és lobbanjon fel a láng. A mécsesek csendes fényei az őszi alkonyatban varázslatos árnyjátékkal ajándékoznak meg minket. 

És ha már gyertya! Ne feledkezzünk meg az illatgyertyákról sem. Ezúttal azonban nem a nyár gyümölcsös illataira lesz szükségünk. Jobban illik az őszhöz az alma és a vanília illata, de novemberben már a fahéj aromája is belengheti a nappalit vagy a hálószobát. Akinek kandallója van, az most élvezheti igazán annak az áldásait. A csendes estéken zavartalanul lehet élvezni a lángok táncát és az égő fa illatát. 

Őszi hangulat - kandalló

Dekorációk a természetből            

A legjobb őszi dekorációkat a természet nyújtja számunkra. Ilyenkor válthatunk az ajtódíszen is. A vidám, nyári díszt lecserélhetjük egy őszi levelekkel, tobozokkal bővelkedő koszorúra, de lehet száraz gallyakból is príma ajtódíszeket alkotni. 

A vázákba ezúttal már bekerülhetnek a színes, de száraz virágcsokrok, de érdekes formájú ágakkal is díszíthetjük a lakást. Ezek kerüljenek egy padlóvázába, és az is pompás lehet, ha esténként még megvilágítást is kapnak. 

A gyerekeknek nem kell mondani, hogy az ősz a vadgesztenye szezonja. Ebből a gesztenyéből és az erdő makkjából is sok, az őszi hangulat megidézésére szolgáló installációt készíthet az, aki nagy DIY-mester, és nem sajnálja erre az idejét és a fáradtságot. Az őszi falevelekből is kialakíthatóak olyan montázsok, amelyek bekeretezve akár a konyha vagy a gyerekszoba falára kerülhetnek. A természet megajándékoz minket az évszakokkal, a többit pedig a fantáziánkra és a kreativitásunkra bízza. Éljünk a lehetőséggel. 

Őszi hangulat - dekorációk