Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A rönkház nemcsak az alpesi vidékeken, de az észak-amerikai kontinensen is nagy népszerűségnek örvend.

Alpesi hangulat és természetesség

Német nyelvterületeken járva, de különösen Ausztriában láthatunk nagyon sok fából épült házat. A vidéki tanyák az alpesi környezetbe ágyazva csodaszépen festenek egy hatalmas házzal a terület epicentrumában. Ezek a házak nemzedékeket szolgálnak ki, és már a látványuk is impozáns.

Valójában ezek az épületek távol állnak attól, amit mi faháznak gondolunk. A magyar nyaralókhoz, vityillókhoz képest teljesen más szerkezetű ingatlanok ezek. Alapvető különbség például az, hogy az elemek robosztus rönkökből készülnek el, s ez az oka annak a tekintetet vonzó látványnak is, amelyet ezek a pazar házak nyújtanak a maguk természetes közegében. 

A rönkházaknak persze nemcsak az alpesi vidékeken van nagy kultúrájuk, de az észak-amerikai kontinensen is nagy népszerűségnek örvendenek, olyannyira, hogy sok vállalkozás alakult az ilyen épületek komplex kivitelezésére. Sok hollywoodi hírességnek is van rönkháza. Egyesek nyaralónak, mások pedig kifejezetten családi háznak használják a hatalmas méretű és gyönyörű épületeket. Magyarországon még kevésbé terjedt el a rönkházas építkezés, amelynek elsősorban anyagi okai vannak, hiszen az épületfa ára bizony meglehetősen borsos. Ugyanakkor kialakult egy olyan pénzes réteg, akik már megfelelő piacot jelentenek a rönkházak generálkivitelezőinek.   

Aprócska rönkházat nem lehet építeni.

Mit kell tudnunk a rönkökről?

Aprócska rönkházat nem lehet építeni. A legkisebbnek is el kell érnie az ötven négyzetmétert. Ennek pofonegyszerű oka van, mégpedig a felhasznált rönkök alapvető mérete. A profin előkészített és megmunkált rönköknek ugyanis harminc centiméteres az átmérőjük, és ez önmagában meghatározza a tér mértékét. Persze annak, akinek telik egy ilyen szépségre, az aligha fog a legkisebb méretnél megállni, annál is inkább, mert a rönkház úgy szép, ha annak van emeleti része egy hatalmas erkéllyel.

A rönkház építése is speciális, mivel előbb az építőelemeket kell okosan megválasztani. A leggyakrabban felhasznált anyag az északi fenyő, mivel ennek príma az alaktartása, megfelelően kemény, ugyanakkor jól alakítható. A keménység és a szilárdság alapvető elvárás a rönkházak anyagától, ezért a tölgy is kiváló választás lehet, noha annak az ára még borsosabb a fenyőhöz képest. Még a tölgynél is többe kerül a cédrus, amely a rönkház alapanyaga lehet. Mivel ezek mind import faáruk, ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy egy rönkház építése bizony többe fog kerülni a hagyományos téglaházhoz képest. 

Mindegyik faanyagnak megvannak a maga tulajdonságai. A tölgyet a keménysége mellett a szép erezetéért szokták választani. A cédrus ellenáll a szuvasodásnak, amely hosszú távon igen kedvező tulajdonság, viszont ügyelni kell arra, hogy száradáskor zsugorodik. Az északi fenyők aromája átjárja a frissen épített rönkházat, és a vöröses színe barátságos, meleg hangulatot kelt az épületben.  

Hogyan épül a rönkház?

A rönkház úgynevezett önjáró szerkezet, amelyet a tervezést követően a rönkökből előre megépítenek. Ehhez olyan anyagokra van szükség, amelyet 4-6 hónapig pihentettek, mivel a fa szerkezete csak ezután válik beépíthetővé, kellően masszívvá. Ne feledjük, hogy ilyenkor a cédrus még egy kicsit zsugorodik is. 

A rönkház úgynevezett önjáró szerkezet, amelyet a tervezést követően a rönkökből előre megépítenek.

A ház alapja természetesen betonból készül, egészen pontosan betontuskókat helyeznek el a ház tervezett sarkaihoz és a terhelési pontok alá. A betontuskókat a fagyhatárig ássák be, majd ezt követi a betonos alapozás. Egyes cégek, hogy betonból minél kevesebbet kellejen felhasználni, cölöpös alapozást használnak, amely jobban illeszkedik a projekt karakteréhez, hiszen alapvetően egy fából épült szerkezetben gondolkodunk. Az alap elkészültét követően már érkezhetnek is az elemek, és a ház innentől kezdve nagyon gyorsan felhúzható. A rönkházak drágábbak, mint a téglaházak, de sokkal gyorsabban épülnek meg, ami sokak számára előnyt jelent. 

A ház anyagszükséglete természetesen a méretektől és a szerkezet bonyolultságától függ. Az 50 négyzetméteres házhoz körülbelül 50 köbméternyi 30-40 centiméter átmérőjű faanyagra lesz szükség. Ebből könnyen kiszámítható, hogy a négyzetméterek és az anyagszükséglet egyenesen arányos. Mivel már az alapozás alatt elkészülhetnek a ház elemei, ez is lerövidíti az építkezési időt. A hőszigeteléssel is spórolhatunk, amennyiben megfelelően vastag rönkök kerülnek beépítésre, hiszen a tömör és robosztus faanyag önmagában elegendő szigetelést biztosít. Annyiban szoktak rásegíteni az építők, hogy a hornyoknál, ahol az elemek kapcsolódnak, kiküszöbölik a lehetséges hőhidakat. Ehhez egy nagyon speciális és természetes anyagot szoktak használni, amelynek az alapja tisztított birkagyapjú. Gyakorlatilag egy ősi és jól bevált technológiát alkalmaznak a modern rönkházak esetében. 

A technológia korszerűségére jellemző az elemes összeállítás mellett az is, hogy előre be vannak tervezve a nyílászárók és a gépészeti csövek, vezetékek csatornái. Ahogy a ház áll, máris lehet a nyílászárókat is szerelni. Mondani sem kell, hogy ezek is ugyanabból a fából készülnek, amelyből a rönköket kialakították, hiszen mindenben illeszkedniük kell a ház stílusához. Annak ellenére, hogy a fő falak és a belső térelhatárolók fából épülnek meg, természetesen ugyanúgy le lehet kövezni a konyhát, csempézni a fürdőszobát, vagy betonozni a pinceszintet. A belsőépítészeti munkákhoz minden egyéb építkezési anyag felhasználható. 

A rönkház anyagszükséglete természetesen a méretektől és a szerkezet bonyolultságától függ.

A kivitelező kiválasztásától a karbantartásig  

Magyarországon is találunk már olyan generálkivitelezőt, amelyik a tervezéstől a kulcsra kész állapotig képes elvállalni a munkát, és szerencsés, ha egy ilyen céggel szerződünk le. A rönkházak építése speciális tudást igényel, ezért célszerű olyan kivitelezőt találni, amelyik a munka minden fázisát profin tudja elvégezni. Ne feledkezzünk el természetesen a referenciákról sem. Az elégedett vevőnél nincs jobb reklám, és ha lehetőség van rá, érdemes egy-két elkészült projektet személyesen is megnézni, elbeszélgetni a tulajdonosokkal. 

A rönkházak generációkat szolgálhatnak ki, feltéve, ha gondoskodunk annak megfelelő karbantartásáról. Még a téglaházakat is érdemes 5-6 évente átvizsgálni. Ez az időintervallum a rönkházaknál a kötelező átfestést jelenti. Erre a célra ma már vizes bázisú, bio alapú lazúrfestékeket fejlesztettek ki, amelyet festékszóróval könnyen és gyorsan fel lehet vinni a nagy felületekre. Ez a rendszeres ápolás a záloga annak, hogy a rönkház nem öregszik, csak nemesedik. 

Kinek és miért ajánlható a rönkház? 

A rönkház annak való, aki szeretne eggyé válni a természettel, és nem rest a meseszép műalkotásra hajazó házát rendben tartani, ápolni. A végeredmény nem csupán egy kényelmesen lakható épület lesz, mert a rönkház önmagában is lélegzik és egészséges. A fenyőből készült típusok valóságos aromaházak, hiszen a gerendákból áradó illóanyagok tisztítják a légutakat és jótékony hatással vannak a légzőszervi bántalmakra. Mindemellett az ilyen ház stresszoldó és immunerősítő hatással van a benne élőkre. Akinek tehát megvan a szükséges kerete és szeretne szép környezetben egy csodás otthont teremteni, annak a rönkház bátran ajánlható.  

A rönkház annak való, aki szeretne eggyé válni a természettel, és nem rest a meseszép műalkotásra hajazó házát rendben tartani, ápolni.