Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Fürdőszoba trendek 2024

A takarékosság és fenntarthatóság jegyében

A fürdőszobák funkciója az elmúlt évtizedek során alaposan megváltozott. Ma már nem úgy tekintünk erre a helyiségre, mint a gyors tisztálkodás területére. A fürdőszoba sokkal magasabbra rangra lépett azzal, hogy a pihenés és a relaxálás fő központjává vált. Egyfajta házi spa született, amelyhez minden beszerezhető már a kereskedőknél, csak győzzük pénzzel. 

Ahogy a funkciók bővültek, a lakáskultúrában is kiemelten kezdték kezelni a dizájnerek a vizes helyiséget, s mára már ugyanúgy érkeznek az éves trendeket meghatározó színek, anyagok, szaniterek, bútorok, stílusok, ahogy azt a konyhával kapcsolatban korábban már megszokhattuk.  

A modern fürdőszoba a takarékosság, a fenntarthatóság, a természetes anyagok használata, a legmagasabb komfort jegyében alakult ki, amelyhez legújabban az okos technológiák is hozzáadódnak.   

Színek és minták    

A hajdani klasszikus fürdőszoba a fehér és esetleg a kék színébe öltözött. A fehér a maga tisztaságával mindig is trendi volt, ám ebben az esztendőben a ragyogó fehér került előtérbe, amely már-már a márványra emlékeztet. Ezt a pasztellesebb árnyalattal kombinálják, hogy elkerüljék a monokróm hatást. 

A fürdőszoba 2024-ben színesbe öltözik. Megjelennek olyan domináns színek, amelyek korábban elkerülték ezt a helyiséget. Tulajdonképpen az mondható el, hogy a fő színtrendek költöznek be a fürdőszobába is. A színskála a neutrális fölszínektől az egészen merész árnyalatokig terjedhet. A bézs és a világosbarna árnyalat mellett jó választás lehet most a zöld egynémely árnyalata. Kiemelkedik a zsályazöld és a smaragdzöld, de még olyan színek is bekerültek a trendbe, mint a zafírkék és a lila ametiszt árnyalata. 

A fürdőszoba 2024-ben színesbe öltözik. Fürdőszoba trendek.

A dizájnerek különösen ajánlják a peach fuzz névre keresztelt pantone színárnyalatot. A nevében is benne van, hogy ez az őszibarack gyengéd változata. Érdemes rákeresni a neten, és megértjük azonnal, miért mondják rá, hogy melegséget és modern eleganciát sugároz ez a szín. 

A trend másik érdekessége, hogy minták költöznek a fürdőszobába. Olyan csempék kerülhetnek most a falra vagy éppen a padlóra, amelyek geometriai vagy természetből vett mintákat tartalmaznak. A játékos vagy virágmotívumos mintáknak inspiráló, vagy éppen megnyugtató hatásuk lehet, attól függően, hogy mit választunk. Különösen jól mutatnak a minták a most nagyon divatossá vált vastagabb textúrákon.  

Kontrasztok    

Ezzel át is léphetünk a textúrák, az anyagválasztás világába. Korábban a fürdőszoba a csempéről szólt. Manapság azonban számos anyag alkalmazható itt annak ellenére, hogy vízben és párában gazdag ez a terület. Kifejezetten divatosnak mondható, ha két, egymástól elütő anyagot tudunk ízlésesen vegyíteni. Ilyen lehet például a betonelemek használata olyan környezetben, ahol sárgaréz kiegészítőket szerelnek fel. Ugyancsak izgalmas enteriőr alakítható ki a beton és a fekete matt felületek alkalmazásával, de érdekes párosításnak mondható az üveg és a fa együttese. Arra kell ügyelni, hogy a stílus ezeknek az anyagoknak a felhasználásával egységes, ugyanakkor mégis egyedi és érdekes legyen.

A fürdőszobai munkalapoknál még bátrabban nyúlnak a vásárlók merész anyagokhoz. Lehet ez a ragyogó márványtól a különleges mintákkal ellátott típusokig sok minden, és jellemzően a vastagabb anyagok hódítanak. 

A csempékre a különböző színek és mintázatok lesznek a jellemzőek.

Csempék, szaniterek, csaptelepek  

A csempékre a különböző színek és mintázatok lesznek a jellemzőek. A virágmotívumok mellett népszerűek lesznek a színes terrazzók és a geometriai minták. A másik érdekes irányvonal a csempék, burkolók méretében is elhelyezésében rejlik. A kisméretű csempék újra divatba jöttek mind a falon, mind a padlón, és a hagyományos elrendezés helyett a falon függőlegesen elforgatva jelennek meg. A csempék használata azonban nem feltétlenül kötelező, mivel felbukkantak azok a kifejezetten vizes környezetre tervezett vinyl tapéták és dekor burkolatok, amelyek részletgazdag mintákkal vannak ellátva, olykor egy „egész történetet” elmesélve. 

A szaniterek és csaptelepek területén közösnek mondható a színesedési hullám. A hajdani hófehér szanitereket most a különböző színűek váltják fel nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a csapok is színesbe öltöznek. A szanitereknél könnyen elérhető a zöld, a kék, a sárga vagy éppen a bordó, ezzel igazítva a gyártók szortimentjüket a csaptelepekhez. 

Mindjárt vessünk is egy pillantást a csapokra, ahol a tavaly is trendnek mondható fémes króm mellé fellépett a bronz, az ezüst és az arany. Ezek különleges exkluzivitást nyújthatnak az enteriőrnek. Továbbra is hódít a matt fekete csaptelep, de most beléptek a trendbe a különböző színű megoldások is. A melegebb tónusok nagyon jól mutatnak a klasszikus és a modern fürdőszobákban. 

Spa hangulat    

A modern lakások tekintetében megfigyelhető az az igény, hogy azt az élvezetet, amit eddig külső forrásból lehetett beszerezni, az otthonunkba tudhassuk. Így alakultak ki a moziszobák, a játékszobák vagy a biliárdszobák. Természetes tehát, hogy a korábban a hotelekben elérhető wellness élményeket a fürdőszobában is meg akarjuk kapni. 

Ma már kialakult egy olyan vásárlói réteg, amely e célból sokkal nagyobb méretű fürdőszobában gondolkodik, hogy ott megvalósíthassa a spa hangulatot. A home-wellness nagy fürdőszobáiban többfunkciós zuhanyrendszerek, jakuzzi, pezsgőfürdős kád, szauna, hidromasszázs és gőzkabin is helyet kaphat. 

Az illóolajoknak három nagy családja van, egyikük nyugtat, a másik csoportjuk a fizikai ellazulást segíti elő, és van, amelyik élénkít. Gyógyfürdő.

Világítás és biofil dizájn

Talán első olvasásra meglepő lehet, hogy a világítást és a dizájnt egy fejezetben tárgyalom. Az a helyzet, hogy a fürdőszobai dekorációban jelentős szerepe van a műfényeknek. Olyan dekoratív fényberendezések költöznek be oda, amik nemcsak a megvilágításért, de a látványért is felelősek. A belógatott világítótestek vagy a tükör mellé szerelt falikaros lámpák mellett a különböző LED-csíkos trükkökkel is lehet próbálkozni. Ilyen például, ha a fürdőszobai szekrényt vagy a különálló kádat alulról világítjuk meg. Az esztétikum és az atmoszféra megteremtésében ezek a meleg műfények fontos szerephez juthatnak. 

A természet és az otthon egyre szorosabb kapcsolatára már a nappali és a konyha esetében is láttunk bizonyítékokat. Teljesen logikus, hogy egy olyan helyiségben, ahol a víz az úr, növények is megjelennek. A nagyméretű szobanövények mellett most nagyon divatos lett a zöldfal kialakítása, és ennek itt, a fürdőszobában is van létjogosultsága. A természetes fa megjelenése ma már egyáltalán nem meglepő a vizes helyiségben, de érdekes, hogy visszatér az egykor használt vécédeszka is a műanyag helyett. 

Okosodás     

A fürdőszoba erőforrásai a víz és a villanyáram, illetve sok helyütt a földgáz. Az energia hatékony felhasználása ma már alapvető. Igaz ez a fürdőszobára is, ahol számtalan energiatakarékos és okos megoldás jelent meg a közelmúltban, s várhatóan a jövőben ezek száma és hatékonysága növekedni fog.  Az okosodás következtében a gáz használata jelentősen vissza fog szorulni, míg a zöld technológiák széles körben terjednek el. A fürdőszobában megjelenő okos megoldásokat a következő cikkben fogom részletesebben bemutatni. 

A gyógyfürdő hatásért az állandó és kellemes hőmérséklet is felelős.