Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Földház

Vissza a természethez

A régi emberek abból építkeztek, amit a környezetük biztosított számukra. A barlanglakások mellett nagyon sok helyen megtalálhatóak a nyomai a földbe építkezésnek. Elsősorban dombok oldalába vájták ezeket a lakhelyeket. A dombba fúrt építkezés a nagyobb civilizációk megjelenésével lassan visszaszorult. Manapság egy borospincét tudunk leginkább elképzelni, amikor egy domb vagy hegyoldalba szánt építményre gondolunk. 

Az organikus építészet, az öko szemlélet, a fenntarthatóság, és nem utolsósorban az energiatakarékosság újra életre hívta a földházakat, persze ellátva azokat a technika modern vívmányaival. Cikkünkben röviden megnézzük, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a „hobbit lakoknak”, mi a helyzet Magyarországon és mi lehet ennek az ősi építkezésnek a jövője. 

Nagy kihívások előtt

Valószínűleg nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az építkezés, egész pontosan az építőipar a második helyen áll a nagy szén-dioxid kibocsájtó tevékenységek között, amelyért elsősorban az építőanyagok a felelősek. Modern korunkra kialakult az úgynevezett sick building syndrome. Ezt a kifejezést azokra az épületekre mondják, amelyek egészségtelen lakókörnyezetet jelentenek. Az ilyen beteg épületekben olyan anyagokat használtak fel, amelyek károsak a környezetükre. 

Az építőipar éppen ezért nagy kihívás előtt áll, és a mérnökök, tudósok arra törekszenek, hogy olyan fenntartható technológiával álljanak elő, amely természetes és megújuló anyagokra támaszkodik. Az organikus építészet még ennél is tovább lépett, s tulajdonképpen visszatért a gyökerekhez. Olyan épületekben gondolkodik, amelyek a lehető legkevesebbet vesznek el a természettől, és anyaghasználatuk is a környezetéből fakad. A föld- vagy dombházak ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelelnek.   

Követelmények: szakértelem és hatósági rugalmasság

A föld- vagy dombházak legnagyobb előnye az, hogy három méterrel a föld alatt állandó a klíma, ami azt jelenti, hogy nagyjából 12-14 fok körüli a hőmérséklet. Ez a körülmény jóval kisebb energiafelhasználást jelent, hiszen csak néhány fokkal kell felfűteni a lakóterületet. Amennyiben ezt napelemekkel oldjuk meg, gyakorlatilag egy fillérbe sem kerül az energia. 

A föld- vagy dombházak legnagyobb előnye az, hogy három méterrel a föld alatt állandó a klíma.

A földházakat nagyon komoly szakértelemmel kell megépíteni, mert a legnagyobb veszélyt a vízszivárgás, a nedvesség lecsapódása és a levegő rossz minősége jelenti. A szigetelésnek és a szellőztető rendszernek tökéletesnek kell lennie. Hogy ez így történjen, ahhoz a legmodernebb technológiákat kell felhasználni. Magát a házat úgy kell elképzelni, hogy annak a tetejét és az oldalát is föld borítja. Az erős tetőszerkezet fölötti föld tökéletesen megfelel arra, hogy abban növények, virágok vagy gyep megélhessen.  

A földházak esetében az is különleges vonás, hogy felépítésük során sok újrahasznosított építőanyagot lehet felhasználni. Ez lehet bontott tégla, PVC-szigetelés és egyéb, még felhasználható anyag. Az is igaz azonban, hogy ezek a speciálisnak mondható épületek sokkal nagyobb figyelmet követelnek meg az építkezés során, és nem könnyű megfelelő szakembert találni rá. Az sem könnyíti meg az építkezést, hogy a helyi önkormányzatok, hatóságok rutinjába az ilyen földbe épített, kerek, kupolás terekkel rendelkező épületek engedélyeztetése nem tartozik bele. Ez a tényező okozza a legnagyobb nehézséget, s ez a legfőbb ok, amiért Magyarországon olyan kevés domb-, illetve földház épült meg.        

A földház típusai     

A földházaknak három alaptípusát jegyzi a szakma. A föld felszínére épített és földdel borított, vagy földdel befedett házak esetében sokkal nagyobb figyelmet kell szentelni a falakra, hiszen azokat nem támasztja meg a föld, viszont a nedvességgel is kevesebb a probléma. 

A másik típus a domboldalban vagy hegyoldalban kialakított változat. Alapvető jellegzetességük, hogy csak egy oldalról kapnak napot. A földházak a természetes fényt a felülvilágítókon keresztül kapják, így ennél a típusnál már szükséges a beszerelésük. Ennél a fajtánál a tájolás az egyik fő szempont, hiszen arra kell törekedni, hogy minél több napfény érje az ingatlant. 

A teljesen földbe ásott házak már átrium jellegűek, hiszen a fő kupolán keresztül érkezik be a természetes fény a lakótérbe. Az építőanyag a legtöbb esetben földtégla, amelyet olyan masszívra nyomnak össze, amennyire csak lehet. 

A földházak tetejét általában fű borítja, amely kiváló szigetelő és kedvező klímaviszonyokat teremthet a megfelelő szellőzőnyílásokkal együtt. Ezeknek az épületeknek a hangszigetelése olyan tökéletes, hogy a külvilág zaja egyáltalán nem hatol be, hiszen a föld elnyeli a hanghullámokat. Ugyanez a helyzet a valóságos földmozgásokkal is. A földházak – különösen a teljesen földbe ásottak – rendkívül földrengésbiztosak.  

A földház tetejét általában fű borítja, amely kiváló szigetelő és kedvező klímaviszonyokat teremthet a megfelelő szellőzőnyílásokkal együtt.

A földház specialitásai, előnyei és hátrányai

A földházak valóban olyanok, mint a hobbit lakások, hiszen a terek rendszerint a kerekben és gömbölyű formákban érvényesülnek, és ezek viselik a legnagyobb terhet. Az íves formák természetesen az épületet meghatározzák és a kupolákkal, az átriummal együtt egészen különleges hangulatot árasztanak.    

A földház legnagyobb előnye az, hogy energiatakarékos, fenntartható, természetes anyagokból épül, beleilleszkedik a tájba, óvja a természetet, és mindezek mellett még tartós is, amennyiben azt szakszerűen építették meg. 

A hátrányokhoz sorolhatjuk, hogy a föld- és dombházak megépítésekor nagy figyelmet igényel a tájolás, a szigetelés, és a jó szellőzés kialakítása. Amennyiben az esővíz utat talál, akkor ki fog csapódni a kondenzvíz, amely a levegőt is megrontja. A belső terek kialakításakor arra ügyelni kell, hogy azoknak megfelelő legyen az akusztikájuk. Az íves formák miatt számolni kell azzal, hogy a hagyományos bútorok helyett kifejezetten a térbe elhelyezhető vagy beszerelhető bútorokra lesz szükség. Igaz, ez azok számára nem jelent hátrányt, akik kifejezetten ilyen egyedi berendezésre vágynak. A legnagyobb gondot továbbra is az engedélyezetetés és föld-, illetve dombház megépítéséhez megfelelő szakember megtalálása jelenti. 

Kinek ajánlható a földház…és kinek nem     

Kezdjük azzal, hogy kinek nem ajánlott a földház. A hagyományos építkezés híveit nehéz lenne meggyőzni, és azokat is, akik befektetési céllal építenek ingatlant. Azoknak sem jó megoldás a földbe ásott épület, akik a későbbiekben egy esetleges bővítésben gondolkodnak, mivel erre az ilyen épület nem alkalmas. Akiknek a gyors beköltözés a legfontosabb, s nem akarnak „vacakolni” a berendezéssel sem, valószínűleg azok sem fognak földház-projektbe.     

A domb- vagy földház azoknak ajánlható, akik szeretnének egészséges, természetközeli és fenntartható módon élni. Azok számára, akik szeretik a teljesen egyedi tereket, a különleges formájú és arculatú otthont, számukra ezek az építmények tökéletesek lehetnek. Akik nem riadnak meg a nehézségektől, mert szemük előtt lebeg az eggyé válás öröme a természettel, ugyancsak a földházra szavazhatnak. Szerencsére, Magyarországon is lehet már találkozni pozitív példákkal, elég, ha csak a Budakalászon elkészült, egy kis tóra néző földházra gondolunk, amely a Németh család otthona. 

Külföldön persze – különösen az Egyesült Államokban – már egészen más távlatai vannak ezeknek az házaknak. A világ egyik leggazdagabb emberének, Bill Gates-nek is ilyen az otthona Seattle-ben. A 2100 négyzetméteres ingatlan legnagyobb része egy hegy belsejében található, és minden elképzelhető luxussal fel van szerelve, többek között egy 150 fős színházterem is helyet kapott a hegy gyomrában. Amennyiben ragadós lesz az ő példájuk a magyar vagyonosok körében, akkor valószínűleg a földházak építése iránti igény és ezzel együtt elismertségük is növekedésnek indulhat. 

A domb- vagy földház azoknak ajánlható, akik szeretnének egészséges, természetközeli és fenntartható módon élni.