Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Amennyiben hatékonyak szeretnénk lenni a termesztés területén, akkor egy üvegház megépítésével emelhetjük meg ennek szintjét.

Üvegházi termesztés, mint a kertészet csúcspontja

Az egészségtudománnyal foglalkozó szakemberek állandó tanácsa, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Igazi vitaminbomba lehet egy frissen készített saláta vagy egy szépen összeállított gyümölcsöstál. Sajnos ezek a korában viszonylag olcsón beszerezhető élelmiszerek mára nagyon megdrágultak, és csaknem luxussá vált a fogyasztásuk. 

A kertes házak lakói szerencsésnek mondhatók annak tekintetében, hogy saját termést fogyaszthatnak, ha gondosan kialakítanak egy kertet. Amennyiben hatékonyak szeretnénk lenni a termesztés területén, akkor egy üvegház megépítésével emelhetjük meg ennek szintjét. Az üvegházi termesztés jelenti a magánkertészet csúcsát.      

Az üvegház előnyei

Miért állíthatjuk azt, hogy az üvegházi kertészet hatékonyabb a hagyományosnál? Ennek több oka van. Az üvegház állandó védelmet nyújt a növények számára az időjárás viszontagságai ellen. Megóvja a nagy viharoktól, a jégesőtől, a széltől, a szélsőséges hőmérsékleti ingadozástól. Ezek ugyanis mind olyan tényezők, amelyek veszélyeztetik a haszonnövényeket és a virágokat egyaránt. 

Az üvegház biztosítja a folyamatos termelést. A szabadföldi növények életciklusát korlátozza az időjárás és az évszakok változása. Egy fűtéssel és világítással ellátott, profin megtervezett üvegházban a végletekig megnyújthatjuk a növények életciklusát, meghosszabbítva ezzel az érési időszakot. 

Az üvegház biztosítja a folyamatos termelést.

Míg szabadföldön a legnagyobb figyelem mellett is előfordulhatnak termelési hibák, addig az üvegházban a megfelelő körülmények beállítása mellett egyéb extrákat is biztosíthatunk a növényeink számára. Az adott növényhez vagy növénytársuláshoz igazodva adagolhatjuk a vizet, biztosíthatjuk a megfelelő fényt, páratartalmat és hőmérsékletet. 

Magát a kertészkedést is kellemesebb körülmények között végezhetjük, hiszen eső esetén sem ázunk meg, a tűző nap ellen pedig árnyékhálók leterítésével védekezhetünk. Még a hideg, téli időszakban sem kell agyonöltöznünk az üvegházban, mert ott olyankor is egy állandó 6-8 fokos hőmérséklet uralkodik. Az üvegházban akár ládákban is nevelhetjük a növényeket, amelyeket egy masszív asztalra rakhatunk fel ideális magasságba. Így kényelmesen kezelhetjük a palántákat, a sarjadó zöldségeket, azaz nem kell folyton hajlonganunk, leguggolnunk munka közben.    

A nagyobb üvegházakban arra is lehetőség van, hogy kialakítsunk benne egy kellemes sarkot, ahová lepihenhetünk, ha elfáradtunk. Ennek környezetét maguk a növények teszik hangulatossá, de elhelyezhetünk itt egy asztalkát, egy kislámpát, és akár kezdhetjük a napot ebben a sarokban egy csésze teával, mielőtt belevágnánk a munkába. Ezek az előnyök sokakat késztetnek arra, hogy a termesztést üveg és tető alá vigyék, annak ellenére, hogy a beruházásnak persze megvannak a maga költségei.     

Az üvegház tervezése

Az üvegház megépítését természetesen meg kell tervezni, mivel több fajtájából válogathatunk, és tekintettel kell lennünk a kert tulajdonságaira, valamint arra, hogy mennyi időt szánunk az üvegházzal való foglalatosságra. Azt is el kell döntenünk, hogy mit akarunk majd termeszteni benne, mivel ennek lesz a függvénye, hogy fűtetlen vagy fűtött lesz-e az üvegházunk.  

Ennek a kerti építménynek a tájolása is nagyon fontos. Akkor optimális, ha déli fekvésű és a gerince kelet-nyugati állásban van. Okos megoldás az is, ha az üvegház egy sövény vagy magas fal közelében áll, mert azok megfogják a szelet, s ezzel elkerülhető az építmény energiavesztesége. 

Az üvegház megépítését természetesen meg kell tervezni, mivel több fajtájából válogathatunk, és tekintettel kell lennünk a kert tulajdonságaira, valamint arra, hogy mennyi időt szánunk az üvegházzal való foglalatosságra.

A déli tájolás három évszakon át előnyös, de nyáron védekezni kell a túlmelegedés ellen. Nagyon fontos, hogy az üvegháznak legyen megfelelő a szellőztetése. Mivel az üvegházak önálló építménynek számítanak, amelynek rendszerint egy betonalapot is építenek, ezért meg kell tudni, hogy az adott településen szükséges-e a megépítéséhez engedély. Általánosságban az a szokás, hogy növény- és gombatermesztésre használt üvegházakhoz nem szükséges engedélyt beszerezni.

Az üvegház megtervezésénél ügyelni kell annak belmagasságára és stílusára is. A belmagasságot nem kell nagyon magyarázni, hiszen senki sem szeret görnyedt testtartással közlekedni órákon át még egy üvegházban sem. A stílus pedig azért nem mindegy, mert az építmény a legtöbb esetben egy telken áll a lakóházzal, és nagyon kellemetlen, ha annak látványa nem illeszkedik harmonikusan az alapépülethez. Többek között ez az oka annak, hogy általában nyeregtetős üvegházakat építenek, mivel a hazai házak zöme is ilyen tetővel rendelkezik.   

Modern üvegház típusok 

A fóliasátrak megjelenésével egy időre visszaszorultak az üvegházak, mivel a fólia sokkal olcsóbb megoldást jelentett. Előnye volt még, hogy a nap fényét jobban átengedte. A szélnek kitett területeken azonban rendszeresen lehet látni, hogy ezek a fóliák szétszakadoznak és semmi sem védi meg a veteményest. Az üvegház sokkal masszívabb építmény és nagyon komoly fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben. 

Manapság gyorsan és könnyen össze lehet állítani egy testhezálló üvegházat, mert elemekből épül fel. Az elemek valójában nem is üvegből vannak, hanem a fém tokozásba UV védelemmel ellátott polikarbonátot helyeznek, amelyek amellett, hogy sokkal masszívabbak, mint az üveg, teljesen áteresztik a fényt is. Az elemek között természetesen elhelyezhetőek nyithatók, így akár oldalt, vagy a tető részein is átereszthető a levegő megakadályozva a befülledést és a penészedést. Az elemes megoldás számos kombinációt enged meg a felhasználó számára. 

Az őstermelők rendszerint félhenger alapú típusokat használnak, mivel nagyobb területen, magától a lakóépülettől távol tevékenykednek. A félhengeres üvegházak nagyon erősek és tartósak. A hobbikertészek zöme a nyeregtetős, téglalap alapú üvegházakat részesíti előnyben.  

Manapság gyorsan és könnyen össze lehet állítani egy testhez álló üvegházat, mert elemekből épül fel.

Mit termesszünk az üvegházban?            

Az üvegház felszerelésétől függ, hogy mit termelhetünk benne. A fűtetlen típusokban is remekül érzik magukat a káposztafélék és a leveles zöldségek. Már a szabadföldhöz képest korábban ültethető a saláta, a karalábé vagy a borsó. Szépen fejlődhet a burgonya és a palántaként kiültetett paradicsom, paprika, padlizsán. Az ilyen környezetben a fűszernövényeket is ápolgathatjuk. Ráadásul ezek nem is igényelnek túl nagy helyet. A fűtetlen üvegházban nevelhetőek olyan virágok, mint a muskátli, a petúnia, a krizantém, az árvácska vagy a mikulásvirág, de akadnak hideget tűrő páfrányok is. 

A fűtött és a megfelelő páratartalmat is biztosító üvegházakban gyakorlatilag minden növény nevelése, termesztése szóba jöhet, amely nem növi túl a kereteket. Termeszthetünk különféle citrusféléket, fügét, maracuját és minden egyebet, amelynek elérhető a lassan növő, alacsony hibrid fajtája. A profi üvegházakban önálló öntözőrendszer, páraállító, szellőző és hőmérséklet szabályozó rendszerek működnek. Ezek viszont már nagyon költséges mulatságot jelentenek. Arra azonban egy fűtetlen üvegház is tökéletes, hogy a családnak bőséges termést adjon csaknem egész éven át, csupán arra kell ügyelni, hogy a megfelelő növényeket a megfelelő sorrendben, megfelelő távolságra ültessük el. A leghosszabb érésű növényeknek kell elsőként helyet adni az üvegházban, míg a rövid csírázási idejűeket lehet közvetlenül az üvegházban elvetni. A hosszabb csírázási időt igénylő paradicsomot, paprikát érdemes külön kis cserepekben palántaként előnevelni, és a megfelelő időben kiültetni. A paradicsom és a paprika ágyások között szükséges nagyobb helyet hagyni vagy a soraik közé valamilyen semleges zöldségfajtát ültetni, hogy ne vegyék el egymástól a tápanyagot. 

Az üvegház valóságos vitaminkincsestár, amely által friss és saját termesztésű zöldség, gyümölcs kerülhet a család asztalára. Látva a piaci árakat, egyre jobban megéri a hasznos üvegházakba fektetni, mert viszonylag hamar megtérítik a beléjük fektetett pénzt és energiát.  

Ez az építmény valóságos vitaminkincsestár, amely által friss és saját termesztésű zöldség, gyümölcs kerülhet a család asztalára.