Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

A kertes ház nemcsak a felnőttek vágya és öröme.

Az egészséges környezet terepe

A kertes ház nemcsak a felnőttek vágya és öröme. Nagyon sokan azért költöznek a városok vonzáskörzetébe, hogy a cseperedő gyerekek egészséges környezetben fejlődjenek. A gyerekek számára a mozgás alapvető igény, és ezt egy izgalmas kertben meg is tehetik. 

A városban élő gyerekeknek bizony sokkal kevesebb lehetőségük van a szabad játékra, hacsak nincs a közelben egy park vagy játszótér. Nagyon sok csemete az autóparkolókban a gépkocsik között szaladgál, labdázik, ami sem nekik, sem az autótulajdonosoknak nem egy nagy öröm. Arról nem is beszélve, hogy mennyire balesetveszélyes. Első pillantásra a ház körüli kert tökéletes megoldásnak tűnhet arra, hogy a gyerekek játszótere legyen, de az az igazság, hogy a kertet is fel kell készíteni a gyerekek jelenlétére. 

Óvintézkedések a hagyományos kertben

A gyerekbarát kert két alapvető feltétele: biztonságosnak és izgalmasnak kell lennie. Az a szépen tervezett kert, amelyet a felnőttek örömmel birtokolnak, egyáltalán nem biztos, hogy a kisgyerekek számára is megfelelő lesz. 

A gyerekek sokat szaladgálnak, mozgásuk még nem teljesen koordinált, és persze nem néznek a lábuk elé. Játék közben szinte biztos, hogy el fognak esni, ezért a szép térkövezés csúnya sérüléseket okozhat, ha a csemete éppen ott bukik fel. A kövezett utakat a balesetmegelőzés érdekében gumilapokkal célszerű lefedni. Azt a részét is, ahol a szegély van, hiszen különösen ezek okoznak komolyabb sérülést. A gyepre épülő kertben már sokkal kisebb a sérülés veszélye. 

Gyerekbarát kert - a gyepre épülő kertben már sokkal kisebb a sérülés veszélye. 

Sérülést okozhatnak olyan eszközök is, amelyeknek éle vagy hegye van. A kerti szerszámok zöme sajnos ilyen, ezért ügyelni kell rá, hogy csak akkor vegyük elő azokat, amikor ténylegesen dolgozunk velük, és azután rakjuk biztonságos helyre, mondjuk egy zárt fészerbe. A kerti eszközök egy speciális típusa a permetező, amely a benne lévő méreganyagok miatt lehet veszélyes a kisgyerekekre. A kémiai anyagokat is nagy gondossággal kell elzárni a kicsiktől, hiszen gondolkodás nélkül belenyalhatnak bármibe. 

A kert még akkor is tartogathat kellemetlen meglepetéseket, ha a fentiekben leírtakat betartjuk. Nem lényegtelen kérdés ugyanis, hogy milyen növények nőnek a kertben. A kisgyerekek szeretnek mindent a szájukba venni, ezért nem szabad olyan növényt ültetni, amelyiknek az elfogyasztása valamilyen mérgező hatást eredményez. Sajnos a virágok között nem egy olyan van, amelyik ugyan nagyon szép, amikor virul, de a szervezetbe kerülve gondot okoz. Ilyen például a gyöngyvirág, amelyiknek kellemes az illata, de mérgező hatású. Amíg a gyerekek kicsik, nagyon fontos tájékozódni afelől, hogy mely növények veszélyesek és melyek nem.      

Egyéb balesetveszélyes tényezők

Súlyos baleseteket okozhatnak a nyitott vízaknák, ezért locsoláskor feltétlenül távol kell tartani a csemetéket az ilyen helyektől, és sohasem szabad nyitva hagyni a kertben megbúvó csatornatetőket. A nagyobb gyerekeknél még a lecsukott csatornafedelek is veszélyforrások lehetnek, mert egyikük-másikuk megpróbálhatja felnyitni ezeket. Amennyire csak lehetséges, ezeket a tetőket le kell zárni. 

Súlyos baleseteket okozhatnak a nyitott vízaknák, ezért locsoláskor feltétlenül távol kell tartani a csemetéket az ilyen helyektől.

Nagyon sok kertben építenek medencét, de előfordulhat, hogy egy kerti tavacska virul a telek közepén. A kisgyerekek szeretnek a vízzel és a vízben játszani, ezért ezek is veszélyforrásokká válhatnak. A nyílt területen álló medencére akkor is ügyelni kell, ha van benne víz, és akkor is, amikor nem. Az épített medencékben lévő víz ellepheti az úszni nem tudó gyermeket, míg az üresbe beleeshet, s mivel ezek le vannak csempézve, nagyon komoly baleset lehet belőle. Az a legokosabb, hogy amíg a gyerek kicsi, addig a felnőttekre szabott medence le van zárva és fedve, és csak használatkor, felügyelettel van megnyitva. A kerti tavak szerencsére nem szoktak mélyek lenni, de az alján lévő kövek okozhatnak balestet. Ügyeljünk erre is. 

Egyre több kertbe telepítenek nyári konyhát, ami azt jelenti, hogy tűzhely van a kertben, ami veszélyes üzem. Ezek a platformok árammal és gázzal is el vannak látva a főzés érdekében. Ugyanolyan rendet kell tartani itt, mint a benti konyhák esetében, nem szabad a gyermeket a tűzhely közelébe engedni. 

Kerti élmények      

A biztonsági lépések fontosok, érdemes megelőzni a bajt, de a kert mégiscsak az örömök és a kalandok terepe kell, hogy legyen, hiszen azért van, hogy a rosszcsontok órákig játszhassanak a szabad levegőn. A gyerekbarát kert sokkal jobban hasonlít egy erdőkertre, vagy egy zegzugokkal teli terepre, ahol az egyes területeken különböző élmények várják a kis kalandorokat. 

A sövényekből izgalmas labirintus építhető, amennyiben a szülők vállalják annak nyírását. Lehet a gyerekbarát kert egyik sarkában egy méhlegelő, különböző virágokkal, a másikban építhető néhány tégla segítségével a gyíkoknak megfelelő terep. A kertben olyan gyümölcsbokrok állhatnak, amelyeket elérnek a csemeték. Ezek lehetnek málna-, szeder-, ribizli- vagy egresbokrok. Különösen nagy élményt jelenthet, ha egy pumpálós ivókút is van a gyümölcsösben, hiszen akkor a leszedett finomságot még a kertben elfogyaszthatják a srácok, miután alaposan megmosták azt. 

gyerekbarát kert

A kerti gyep lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek mezítláb is szaladgálhassanak, ami fejleszti az egyensúlyérzéküket, és nagyon jó hatása van annak is, hogy a talpukkal tapinthatnak. A barkácsolni szerető apukákat még arra is rá lehet venni, hogy ne csupán egy sátrat verjenek fel a kertben, de akár egy lombház is készüljön egy magas és egészséges fán. Ezeket a lombházakat imádják a kölykök, és egy életre szóló élmény lehet az a számukra. 

A gyerekek imádják az állatokat. Egy kiskutya vagy kiscica hihetetlen örömöt tud okozni nekik. Ezekkel a kis állatokkal egész nyáron képesek eljátszani. A kertes házban tarthatunk különféle szárnyasokat is, s ezek élete és tevékenysége is érdekes a gyerekek számára. Ha van lehetőség rá, érdemes ezekkel az állatokkal is megismertetni őket. 

Műtárgyak a kertben         

A lelkes szülők sok esetben egyfajta játszóteret alakítanak ki a kertben a gyerekek számára. Ez pénztárcától függően változhat, de már egy-két talicska homokkal is csodákat lehet tenni. Egy ilyen alkalmi homokozóban sokat játszhatnak, és ha víz van a közelben, akár sarazhatnak is. Miért is ne? A sarat aztán a kerti zuhany alatt le lehet mosni, mielőtt behívjuk őket ebédelni. A kis kerti műanyagmedencétől a kerti tóig, a mászókától a nagy sakktábláig számos műtárgyat helyezhetünk a kertbe, olyat, amilyet a gyerekünk imád majd használni. Mindegy, hogy kerti hinta, csúszda, mászóka vagy éppen egy ugrálóvár, az a lényeg, hogy örömét lelje benne, miközben fizikailag is, szellemileg is fejlődik. 

A gyerekbarát kert csodálatos tulajdonsága, hogy – miközben kalandot kalandra halmozhatnak a csemeték – testközelből megismerik és megszeretik a természetet is. Érdemes tehát erre a célra átalakítani egy picit ezt a területet, ha baba érkezik a családba. 

gyerekbarát kert - a lelkes szülők sok esetben egyfajta játszóteret alakítanak ki a kertben a gyerekek számára.