Olvasási idő: 5 percReading Time: 5 minutes

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (+36 70 426-3106)

Pincére márpedig szükség van

A kertes házak zömét a rendszerváltás előtt még úgy építették, hogy annak aljában mindig volt egy nagy pince is. A vidéki létforma alapja a mezőgazdaságra alapult, márpedig a családi birtokokról beszedett termést valahol tárolni is kellett. Erre tökéletesen alkalmasak voltak a földbe ásott pincék, amely fölé került maga a lakóház. Idővel egyre többen szálltak ki a gazdálkodásból, s kezdtek valamilyen más tevékenységbe. 

Sok ilyen pincének a funkciója változott meg. Egy részükből garázst alakítottak ki, mások valamilyen műhely céljára használták fel a korábban tárolásra használt helyiséget. A jól szigetelt pincékből lehetett akár lakóteret, konditermet, moziszobát stb. kialakítani. Ahogy a mezőgazdasági tevékenység visszaszorult, úgy épültek olyan házak, amelyeknél már nem ástak alapot a pincének. A pince nélküli házak sokkal gyorsabban épülhettek meg. Egyébként is nagy divatja lett a mediterrán típusú épületeknek, amelyeknél nem szoktak pincét építeni. Ezeknél a kertes házaknál a garázsban vagy egy fészerben tárolták azokat a holmikat, amiket a kertben használtak. Viszont a nagy mennyiségű élelmiszerek tárolására nem maradt más lehetőség, mint a nagyfogyasztású hűtőláda beszerzése. Kiderült, hogy arra a régi jó kis pincére mégis szükség lenne.  

Egy igényre adott piaci válasz

A pince nélküli kertes házakba utólag pincét építeni már nem lehet, legfeljebb a kertből vehető el újabb területet hozzá, ami komoly építkezéssel, jelentős pénzkiadással jár, ezért a hagyományos pince építése ilyenkor már nem igazi alternatíva. Mindeközben megváltozott a világ és benne az emberek szemlélete is. Újra divatba jött a kertészkedés, a saját konyhakert igénye, amely viszonylag nagy és speciális tárolókapacitást igényel. Ehhez hűvös, lehetőleg állandó hőmérsékletet biztosító és fénytől elzárt helyiségre van szükség, azaz egy pincére. 

Ez a körülmény nyitott meg egy elég jelentős piaci rést, ami egy gyorsan, könnyen és olcsón megvalósítható tárolóra tartott igényt. Ezzel párhuzamosan a technika is fejlődött, és csak idő kérdése volt, hogy megszülessen valami új és korszerű megoldás. Így alkották meg az első mobilpincéket, amelyek hamarosan vevőkre találtak a magyar piacon.  

Technológia

A mobilpincék gyártásával és forgalmazásával foglalkozó magyar cégnek a megfelelő gyártástechnológiát kellett megtalálnia. Ennek a földbe helyezhető kamrának a váza ugyanis egy élelmiszeripari műanyagból, az úgynevezett HDPE-ből készül el fröccsöntéssel. A mobilpincék testét egyben kell kiönteni, hogy ne legyenek sehol sem olyan varratok vagy élek, amelyek sérülhetnek, s amelyen keresztül beszivároghat a víz. Megfelelően nagy rotációs kemence azonban nem működött hazánkban, így a termék gyártását külföldön lehetett megvalósítani. 

A kiöntött műanyag testet aztán hőkezeléssel a megfelelő alakúra formálják. Az elkészült terméket természetes hűtőszekrénynek is nevezik, mivel egy föld alá helyezett klimatizált pinceként funkcionál felesleges elektromos áram igénybevétele nélkül. Ez a pince tökéletesen kiválthatja a csak tárolásra használt hűtőládát, mivel a hőtartása olyan, mintha egy betonnal és csempével megalkotott pince lenne. A fröccsöntéses technika azt is lehetővé teszi, hogy olyan helyeken is bevethető legyen, elsősorban talajvizes területeken, ahol a hagyományos pinceépítés nagy akadályokba ütközne.   

A mobilpince felépítése                       

A mobilpincét több verzióban, méretben és felszereltségben lehet megrendelni. De hogyan is néz ki, miből áll egy ilyen egység? Alapját a forrasztás- és varratmentes, erős műanyag test adja, amelynek van egy könnyen és gyorsan eltávolítható fedele, valamint kialakított szellőzőnyílásai. A szellőzők a levegő keringetését biztosítják, így megfelelő és állandó szellőzést kap a pince belseje, ami megelőzi az ott tárolt termények befülledését, rothadását. 

Most nyissuk fel a fedelet, és lássuk, mi van belül! Először is látni fogunk egy biztonságos és széles fokokkal ellátott acéllépcsőt, amelyen keresztül bemehetünk a földbe ásott pincénk belsejébe. Mivel nincs ablaka a mobilpincének, ezért a világítást a beépített LED-lámpák biztosítják, s csak addig kell használnunk ezeket, amíg bent tartózkodunk. A pince alján strapabíró fapadló van, így a járás a pincében kényelmes és biztonságos. A föld nyomásának kivédése érdekében a pincetest belsejében erős fémkeret húzódik körbe. Mivel a lényeg a tárolás, természetesen a polcok sem maradhatnak el. Ezek széles, nagy felületű polcok, amelyekre a nehezebb edényeket is fel lehet pakolni. A prémium fokozatú mobilpincéknek még egyfajta meteorológiai állomása is van, amely méri a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légnyomást. 

Hogyan telepítik a mobilpincét?   

A mobilpince telepítése tulajdonképpen annyira egyszerű, hogy némi szaktanácsot követően akár a tulajdonosa is elhelyezheti a kertjében. Azonban azoknak sem kell kétségbeesni, akik nem ezermesterek, mert a gyártó és forgalmazó elvégzi a pince telepítését is.  

Az első mozzanat a pince helyének a kiásása. Ezután beemelik a pincét a megásott gödörbe és elhelyezik a rögzítőkábeleket. Majd a kábelek fölé egy betonalapot tesznek. Ezzel a földmunka egy része véget is ér. Ezt követi a pince rögzítése a kábelek segítségével. A kiásott földet ezután lehet visszatölteni az eredeti rétegrend szerint. Ahol a talaj agyagos, ott célszerű homokkal feltölteni és tömöríteni, hogy a hézagok eltűnjenek. Szigetelni csupán a felső részét szükséges a hagyományos lábazati szigetelőkkel. Miután ez is megtörtént, a szigetelésre is vissza lehet tölteni a földet. A forgalmazó profi szakemberei egyetlen nap alatt elvégzik a munkát, és a kertből is csak annyi terület veszik el, amennyire a pincébe való lejutáshoz szükséges. Talán felesleges megemlíteni, hiszen a nevében is benne van, hogy költözés esetén a pincét ki lehet emelni és az új telekre át lehet telepíteni. 

Mire használható a mobilpince?        

A megrendelők nagyrésze természetesen arra használja, amire alapvetően szánták. A különböző termények, lekvárok, befőttek, savanyúságok tárolására. A gyártókat is meglepte, hogy mi mindenre alkalmas még ez a földbe rejtett kis helyiség. Használják még sajtérlelőnek, borospincének, mert a száraz és állandó hőmérséklet, ami a pincében uralkodik, erre is tökéletesen alkalmas. 

Vannak azonban, akik fészerként vagy annak kiegészítőjeként hasznosítják, a kisebb kerti szerszámokat, szerelvényeket tárolva a masszív polcokon. Érdekes funkcióváltásnak mondható, amikor a kerti medencéhez tartozó gépházat rejtik el a pince belsejében, de arra is volt már példa, hogy az egyik megrendelő a gyerekek számára rendezte be nyári játékkuckónak.    

Úgy vélem, hogy sok más érdekes kerti megoldással ellentétben a mobilpince nem egy rövid életű termék lesz, mert nagyon sokoldalúan lehet használni. Gyorsan és könnyen beépíthető, a föld természetes hűtőrendszerét használja fel. Várhatóan bővülni fog majd sok, ma még nem is remélt funkcióval, s ha a gazdasági helyzet is pozitívan változik, akkor nagyon sokak számára elérhetővé válhat. Aki pedig saját kertészetre vágyik, de nem akar nagy építkezésbe vágni, annak tökéletes megoldás lehet a mobilpince.